PSZ De Berk

.

 

 Peuterarrangement (peutergroep) – de Berk

 CarreeArchitecten DeBerk vogelvlucht pleinzijde 002


Peuterarrangement (voorheen peuterspeelzaal) is de oudste tak van kinderopvang binnen KMB en is sinds de jaren zeventig een begrip binnen de gemeente Loon op Zand.
Door jarenlange ervaring, professionalisering en inspelen op de ontwikkelingen binnen de kinderopvang,

kunnen wij garant staan voor een goede en specifiek gerichte opvang voor onze doelgroep nl. de peuter vanaf twee tot vier jaar!


Samen spelen, samen leren!


Peuterarrangementen (PA) biedt peuters de gelegenheid om:
• Buiten de eigen omgeving en het gezin in contact te komen met leeftijdgenootjes en andere volwassenen dan hun ouders/verzorgers.
• Zich te ontwikkelen op eigen wijze en in eigen tempo in een daarvoor aangepaste ruimte en materialen.

Bij PA de Berk hebben we een vaste dag-structuur. Dit geeft de peuters houvast en duidelijkheid. Om de ochtend voor de kinderen te visualiseren worden dagritme kaarten gebruikt van de methode Uk & Puk. Dit is een methode dat wij gebruiken op alle locaties van KMB.


08.30 uur – 08.45 uur Inloop
De peuters komen binnen, worden door de leidster begroet en kiezen daarna samen met ouders/verzorgers uit waarmee ze willen spelen. Er is gelegenheid om bijzonderheden door te geven, iets te vragen of zomaar even een praatje te maken.


08.45 uur – 9.30 uur Vrij spel en thema-activiteiten
De kinderen kunnen vrij spelen met de aangeboden ontwikkelings- en creatieve materialen en er worden activiteiten aangeboden vanuit thema’s, zoals de jaargetijden, feestdagen en Uk & Puk.
De peutergroep is ingedeeld in hoeken waar verschillende activiteiten mogelijk zijn.

De peuter kiest zelf waar hij/zij mee wil spelen. Natuurlijk proberen we de peuters wel te stimuleren en uit te dagen om met allerlei materialen bezig te zijn. We zingen het opruimlied en gaan samen opruimen.

 

09.30 uur – 10.00 uur De Kring

Tijdens de kring worden de dagritmekaarten bekeken zodat er structuur wordt aangeboden en het programma voor de peuters wordt gevisualiseerd.

Tijdens de kring worden er fruit gegeten en gedronken. Daarna wordt er een activiteit aangeboden, zoals liedjes zingen, voorlezen of een spelletje.


10.00 uur – 10.30 uur Toiletronde/verschonen
Kinderen gaan naar de toiletjes en luiers worden indien nodig verschoond.

Hierbij worden de peuters gestimuleerd zoveel mogelijk zelf te binnen hun mogelijkheden, zodat de zelfredzaamheid wordt vergroot.

 

10.30 uur – 11.15 uur Buiten spelen/gezamenlijke activiteit
Bij goed weer gaan we lekker buiten spelen. Met materialen als zand, water, stokjes, blaadjes kunnen de kinderen naar hartenlust spelen. Ook steppen, fietsen, klimmen, rennen en verbaal lawaai maken is voor peuters met veel energie heerlijk. Bij slecht weer doen we binnen allerlei bewegingsactiviteiten met matten, banken en de kruiptunnel.

 

11.15 uur – 11.30 uur Afsluiting met muziek
We sluiten altijd af met muziek en muziekinstrumentjes. Dan wordt er afscheid genomen en de ouders/verzorgers komen de peuters op halen.

 

Voorschoolse educatie volgens de methode Uk & Puk

Bij PA de Berk wordt gewerkt met het VE Programma Uk & Puk. Dit is een methode die op een speelse manier peuters verschillende vaardigheden aanleert. De taalontwikkeling staat bij deze methode centraal maar daarnaast is er ook aandacht voor o.a. sociale en rekenkundige vaardigheden. Het leren van deze vaardigheden gebeurt door middel van activiteiten in verschillende spelvormen en samen met de handpop Puk.

 

De pedagogisch medewerkers van peutergroep De Berk

 KMB werkt alleen met geschoolde medewerksters met minimaal een afgeronde pedagogische MBO opleiding. Op de groep is minimaal één medewerkster in het bezit van een EHBO diploma. Daarnaast is er altijd iemand in het gebouw aanwezig met een BHV diploma. Indien nodig worden medewerksters bijgeschoold of verdiepen zich d.m.v. een cursus gericht op de kinderopvang. Daarnaast hebben alle pedagogisch medewerkers van de peutergroep een aanvullende VVE scholing gevolgd en voldoen ze aan de eisen met betrekking tot het 3F taalniveau. De pedagogisch medewerkers van De Berk staan open voor al uw vragen en suggesties.
Het spreekt voor zich dat zij nooit de ouders in hun volledige rol kunnen vervangen. Om uw kind zo goed en prettig mogelijk te kunnen opvangen is een open contact en overdracht van ervaringen en ontwikkelingen tussen de pedagogisch medewerkers en u van wezenlijk belang. Voor de onderlinge contacten wordt ruim gelegenheid geboden tijdens de haal en breng contacten en wordt er elk jaar een 10 minuten gesprek ingepland. Indien daar behoefte aan is van beide kanten vindt er vaker een gesprek plaats.

 

De Oudercommissie

Alle locaties van KMB hebben een betrokken oudercommissie. De oudercommissie heeft een belangrijke rol als tussenpersoon tussen de peuterspeelzaal en ouders. De commissie verleend o.a. hand- en spandiensten op de peutergroep en biedt ondersteuning aan bij activiteiten en uitstapjes. Ook het bedenken van leuke acties rondom kerst en sinterklaas komt jaarlijks terug. Andere taken zijn o.a. beheer financiën o.c., organiseren (indien van toepassing) met de pedagogisch medewerkers van de peuterspeelzaal open dagen en thema avonden voor de ouders. We zijn nog op zoek naar leden voor de oudercommissie. Mocht je geïnteresseerd zijn of vragen hebben, neem dan contact op met het hoofdkantoor op 0416278472 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

 

HOOFDKANTOOR

 Amerikastraat 11

5171 PL Kaatsheuvel


Postadres

Postbus 250, 5170 AG Kaatsheuvel

Telefoon+31 416 27 84 72

E-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.